Japaniaiheiset kirjastot Suomessa

Netistä löytää paljon japaninkielistä luettavaa, katsottavaa ja kuunneltavaa. Myös japania osaamaton löytää helposti japanista kertovaa materiaalia omalla kielellään, vaikkapa suomeksi.

Kaikkea ei silti aina löydä netistäkään. Kirjojen ja lehtien sivuilla saattaa piilotella se oma juttu. Painettu kirja on usein myös oma valinta, vaikka sohvaseuraksi.

Japanilaisia kirjoja voi tilata nettikaupoista Japanista. Amazon ja Kinokuniya ovat varmaan monelle tuttuja. Tokyokanistakin löytyy joitakin japaninkielisiä lehtiä. Videot ja musiikki ovat hieman vaikeammin saatavissa, koska niitä ei usein voi tilata. Finnair lienee siis myös tullut monelle tutuksi mediahankintoja tehdessä. P2P-medianjakokanavat ovat asia erikseen. Niiden suosiosta lienee turha mainita. Useille ne varmaan ovatkin ainoa tapa päästä käsiksi japaninkielisiin videoihin ja musiikkiin, joista vain murto-osa on käännetty suomeksi ja on siten siis ostettavissa Suomessa.

Joskun on kuitenkin sellainen olo, että olisi kiva hiplailla kirjoja ja etsiä jokin joka miellyttää. Kirjastot ovat silloin ainoa vaihtoehto. Jos olet onnekas ja asut pääkaupunkiseudulla, valittavissasi on useita erinomaisia kirjastoja. Muun Suomen tilanteesta en osaa sanoa. Jos tietoa löytyy, voin listata sen täällä.

Alla on keräämäni luettelo kirjastoista. Kirjastot ovat aakkosjärjestyksessä.

Sanoma- ja aikakauslehdet:

  • Asahi Shimbun ja Keizai Shimbun painetaan euroopassa ja niitä voi ostaa monissa Euroopan kaupungeissa. Helsinki ei valitettavasti kuulu näiden kaupunkien joukkoon.
  • Asahi Shimbun on luettavissa Suurlähetystön kirjastossa muutaman päivän viiveellä.
  • Asahi Shukan on luettavissa Pasilan kirjastossa. Sitä saa myös lainata. Se saapuu muutamien viikkojen viiveellä.

Haut netissä:

Haut netissä. Luettelen vain hakupalvelut joiden avulla voi paikantaa lainattavissa olevia kirjoja.

  • Helka
    http://www.helsinki.fi/helka/english
    Haettavissa Kansalliskirjaston, Topelian, Helsingin yliopiston ym materiaalia.)
    Rajauksen voi tehdä kielen perusteella (japani, suomi ym.)
  • Nelli
    http://www.nelliportaali.fi/
    Artikkelihaut.
    Sisältää useita portaaleja, esim. Helsingin Yliopiston portaali, jota voi käyttää vain jos on kirjautunut sisään (opiskelijat, opettajat). Osa portaaleista sisältää tietokantoja, jotka ovat avoimia kaikille.
  • Frank monihaku
    http://monihaku.kirjastot.fi/
    Haku koko maan kirjastoista, myös Kansalliskirjastosta ja yliopistojen kirjastoista. Hakua ei voi rajoittaa kielen perusteella.
  • Helmet
    http://www.helmet.fi/
    Voit hakea pääkaupunkiseudun kirjastoissa olevia kirjoja. Haun voi rajata kielen perusteella, joten voit etsiä Japaniaiheista materiaalia suomeksi, englanniksi, japaniksi ym. Helmetissä japaninkielisiä kirjoja näyttäisi olevan n. 1000 kpl.
  • Teemu
    http://teemu.linneanet.fi/
    TKK:n kirjaston hakupalvelu. Paljon suomen- ja englanninkielistä materiaalia.

Tämän sivun ylläpidon hoitaa Troy Korjuslommi.

Copyright 2009-2010 Troy Korjuslommi. All rights reserved.